Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Людмила Купрієнко з цьогорічними помідорами

Купрієнки з Корюківки не можуть не консервувати, бо стільки всілякої всячини вирощують удома, що треба її якось заготовляти. Господиня каже, що відмовилися лише від варення й салатів шарами.

Сім’я Людмили та Леоніда Купрієнків не лише має магазин для городників і садівників «Зелений світ» у Корюківці, а й самі вирощують те, що продають. І консервують те, що виросло на городі та в саду.

— Садимо своє, тож закриваємо лише домашні овочі та фрукти й завжди багато, — каже 52-річна Людмила Купрієнко. — Цьогоріч стільки кабачкової ікри закрутили, наче від голоду! Ну, люблять усі в нас цю страву. Дуже багато завжди консервую компотів. Любимо кизиловий (онучка навіть на шкільний ярмарок носила), абрикосовий із апельсином і лимоном, аґрусовий із тархуном (естрагоном) і м’ятою, абрикосовий фреш. Абрикоси, персики, кубанська алича, айва й інші фрукти у нас власні.

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Людмила та Леонід Купрієнки з онучкою Камілою в своєму садуФото: Надане Людмилою Купрієнко

Людмила зазначає, що порадувала лохина, яка витримала весняне «повноводдя», — смачна, солодка. Правда ж, ґрунт треба спеціальний і добрива. Красиві й солодкі кавуни удалися! Господиня садила насіння спочатку на розсаду в торфові стаканчики, а тоді вже в відкритий ґрунт.

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Овочі та фрукти — то для родини, а квіти — для душі

— Помідорів, як і завжди, багацько різних, — продовжує Людмила Купрієнко. — Любимо смакувати кукурудзою, консервуємо й заморожуємо її. Гострого перцю — струку — насіяла повно! Солодкий перець завжди росте великим, плоди вагою по 700 грамів. Гарно витримали весняний «потоп» і цибуля, й часник. Для посівів усіх овочів беремо тільки голландське насіння, тож постійно з урожаєм. Цьогоріч підвели тільки морква й буряк, бо вимокли. А всі інші овочі гарно вродили, купувати точно не будемо.

— А від якої консервації, можливо, відмовилися й більше не готуєте? — запитую.

— Від варення та салатів шарами, — каже Людмила. — З овочевих закруток перевагу віддаємо огіркам і помідорам без оцту, кислими. Дуже подобається нам аджика перцева, яка готується лише з солодкого та гострого перцю й часнику (див. рецепт — Авт.). Колись спробувала її на Менщині й тепер завжди готую. Кому давала рецепт, усім ця закрутка до смаку.

Аджика перцева, яка всім до смаку. Рецепти консервації від корюківчанки Людмили Купрієнко

Каміла з вирощеними бабусею й дідусем перцем і баклажанамиФото: Надане Людмилою Купрієнко

Людмила Купрієнко радить сповна використовувати овочевий сезон, старатися не лише на зиму надбати, а й добре посмакувати ними протягом літа. Наприклад, зараз, коли вже з’явилися свої баклажани, Купрієнки часто готують на кожен день різні страви з цим овочем. Наприклад, тушковані з м’ясом. Рецепт простий: цибулю, моркву та м’ясо, порізане, як на плов, протушкувати трохи разом, а потім додати баклажани, нарізані крупним кубиком, сіль і спеції на смак і довести до готовності.

Смачне виходить соте з баклажанів на зиму — спробуйте законсервувати (рецепт нижче — Авт.).

Аджика перцева

Інгредієнти:

12 шт. солодкого перцю (більше червоного, щоб був красивий колір)
3 шт. гірких перчин
2 головки часнику
1 ст. ложка солі
2-3 ст. л цукру
100 оцту

Всі овочі перекрутити на м’ясорубку, додати інші складники й поставити на вогонь. Кип’ятити 15-20 хв.

Соте з баклажанів

Інгредієнти:

1 кг баклажанів
0,5 кг цибулі
05, кг моркви
0,5 кг солодкого перцю
1 стручок гіркого перцю
1 кг помідорів
1 ст. л цукру
1 ст. л солі
часник (на смак)
50 г оцту

Баклажани нарізати великими шматочками (наприклад, півкільцями чи кубиками). Посипати сіллю, перемішати. Залишити на 15 хвилин. Потім промити під проточною водою та відтиснути.

Цибулю подрібнити, моркву натерти на терці й підсмажити разом. Додати, нарізані кубиками, баклажани, солодкий і гіркий перці. Усе кип’ятити 10-15 хвилин.

До тушкованих овочів додати помідори(кубиком) й тушкувати ще 10 хвилин. Додати цукор, сіль, часник і оцет — кип’ятити ще 10 хвилин. Соте розкласти по баночках (0,5 л) і стерилізувати 10 хвилин.

Новини Чернігова