До минулорічного Дня волонтера ніжинець Василь Сурков зобов'язався приготувати тисячну банку тушкованки. За рік його волонтерські плани не змінилися – чоловік і далі продовжує відправляти продукти військовим на передову. Минув рік… «Ось і субота. Після невеликої перерви у нас волонтерка. Разом з Кирилом Лушніковим та Данилом Доломанським за фінансової підтримки Харенка Антона та Максима Бережняка зробили планову партію тушкованого м'яса у кількості 36 банок ( вже разом 2350 банок) та партію сухого м'яса» — зазначає волонтер.
«Від початку повномасштабного вторгнення згуртувалися в команду, розповідає Василь Сурков. — Донатори із закордону — мої колишні учні, випускники міського педагогічного ліцею, де я працював викладачем. Зі своїми випускниками товаришую. Вони роз'їхались по всьому світу. Працюють програмістами, викладачами… Хтось – в Англії, США, хтось – в Австралії, Швеції, Німеччині, Китаї, Австралії, Японії, Іспанії, Канаді. З усіма спілкувався. Коли трапилася біда на рідній землі, кожен почав допомагати, наближати Перемогу. Спочатку купували амуніцію для наших захисників. Далі співпрацювали з волонтерським осередком «Кухарська зграя Вовченят» (когорта волонтерів готує для наших бійців сухі страви – борщі, супи).
Згодом долучилися до дружньої сім’ї благодійного фонду «Стронг Ніжин». Волонтери БФ «Стронг Ніжин» від початку повномасштабного вторгнення активно допомагають ЗСУ (роблять окопні свічки, виготовляють сухі супи, роблять енергетичні батончики та готують смаколики для бійців). Я ж подумав, яку ж нішу зайняти у команді БФ “Стонг Ніжин”…Маю досвід у приготуванні тушкованки, бо з нагоди неодноразових походів з учнями у гори готував її власноруч. І зручно, і ситно. А тим паче зима, нашим бійцям для витримки потрібні калорії. Порадившись зі своїми донаторами — випускниками — вирішили, що на кожен місяць має бути виготовлено певний об’єм цієї страви. Вони донатять на продукти. Закуповуємо продукти: м'ясо, спеції. Тарою – баночками забезпечує БФ «Стронг Ніжин», а також колектив нашого місцевого магазину, а БФ “Стронг Ніжин” забезпечує доставлення готової продукції на фронт. Моя ж справа, власне, приготування тушкованки. Спеціально якогось ексклюзивного рецепта не маю, але все ж…Тушкованку готую не на салі, а в смальці. Продукт зберігається ідеально. Смачно. Поживно. Всі чотири вихідні у місяці(субота, неділя) – біля плити.Разом зі мною працює команда моїх учнів — ліцеїсти Лушніков Кирило та Река Олександр, гімназист — Ілля Лясковський та учень медучилища Рудько Даніїл. Вони мають вже свої рецепти сушеного м'яса. У кожного свій набір спецій. Кожного разу виготовляється 5 кг сушеного м’яса та 35-40 банок тушкованого м’яса У місяць це приблизно 150 банок тушкованки».
«Є у мене мрія — підкорити вершину Кебнекайсе. Це така гора в Скандинавських горах, найвища вершина Швеції й Лапландії. Щоб там замайорів український прапор. А щоб настала Перемога, потрібно нам всім гуртуватися, бути міцними, єдиними. Допомагати армії, підтримувати один одного. І нам всім варто зрозуміти одну дуже важливу річ — життя продовжується. У тривожний та небезпечний час потрібно зберігати здоровий глузд, тверезий розум, і головне — не сваритися. Я дотримуюся слів вченого Віктора Франкла, який колись сказав "Першими ламались ті, хто вірив, що скоро все закінчиться. Після них — ті, хто не вірив, що це колись закінчиться. Вижили ті, хто фокусувався на своїх діях, без очікувань про те, що може чи не може статися".