Що таке ламбруско? Історія та походження італійського ігристого ламбруско

Що таке ламбруско? Історія та походження італійського ігристого ламбруско

Ламбруско — це одне з ігристих вин, яке є традиційним ігристим в Італії. Розповідаємо про особливості ламбруско, як його виготовляють і як вибрати Ламбруско.

Що таке Ламбруско

Ламбруско — це традиційне італійське ігристе вино, яке виготовляють в регіоні Емілія-Романья. Характерно, що ламбруско має насичений червоний колір. Це вино можуть виготовляти з різних сортів винограду, але незважаючи на це, у ламбруско домінують ягідні яскраві смаки.

Справжнє ламбруско може походити лише з регіону Емілія-Романія в Італії. Це географічно захищене ігристе вино, виноград для ламбруско використовують з однойменного сорту, і щоб вино називалося ламбруско, воно повинно містити не менше 40% цього винограду. Сортів винограду ламбруско є декілька, і залежно від сорту винограду ламбруско вино буде або більш насиченим і сухим, або легким і фруктовим. Також ламбруско може походити з італійського регіону Ломбардія; тоді воно повинно мати позначку на пляшці Lambrusco Mantovano DOC.

Історія та походження ігристого вина ламбруско

Італійці вважають, що ламбруско — це одне з перших ігристих вин, яке винайшли саме в Італії в XVI столітті. Хоча в цілому італійці вважають, що ігристі вина римляни вживали ще в часи Вергілія, просто з часом воно модифікувалося і способи виробництва змінилися, і в результаті з’явилося відоме італійське ламбруско.

Емілія-Романія здавна була регіоном, де був дуже сприятливий клімат та ґрунти для вирощування винограду, а вина, виготовлені з цього винограду, продавали по всій Європі.

Про ламбруско навіть існують легенди, як воно допомагало італійцям вигравати битви. Є легенда про те, що Матильда з Каноси виграла битву при Сорбара завдяки ламбруско. Вона залишила це вино в замку, який захопили вороги. Вороги так зраділи, що вирішили відсвяткувати захоплення замку і випили все вино. Вони випили, заснули і більше не змогли далі воювати.

З часом розвиток виноробства відбувався дуже активно, і у XVIII-XIX століттях стався прорив у технологіях виробництва ігристих італійських вин. Так, у 1814 році граф Вінченцо Дандоло, відомий італійський діяч, опублікував інструкцію з виробництва італійських ігристих вин, де описав різні сорти винограду ламбруско та яке вино виходить з цього винограду. Деякі сорти винограду ламбруско вирощують ще й сьогодні. Тож ви можете скуштувати ламбруско, яке смакуватиме так само, як і 200 років тому. На початку 1960-х років італійські винороби, які спеціалізувалися на ламбруско, створили власний консорціум і почали працювати над тим, щоб ламбруско стало географічно контрольованим, а також над тим, щоб вино ламбруско стало популярним у всьому світі.

І не дивно, що їм це вдалося, адже ламбруско вигідно вирізняється на тлі інших ігристих вин своїм смаковим профілем, кольором і ароматом.

Яке ламбруско на смак?

Ламбруско однозначно варто скуштувати, адже воно вважається одним з найцікавіших і найособливіших вин. Воно буває солодким, напівсолодким і сухим, тому ви точно зможете знайти той варіант ламбруско, який вам сподобається. Але основною смаковою характеристикою вина ламбруско є його характерна кислотність і пікантність. На відміну від інших ігристих вин, ламбруско є червоним і тому містить таніни, які збалансовують і структурують смак цього ігристого вина. Ламбруско має свіжі фруктові ноти та ягідні, наприклад, нотки кавуна, стиглої вишні, лісових ягід. Можуть відчуватися також свіжі квіткові аромати. А залежно від того, на яких ґрунтах був вирощений виноград, може відчуватися мінеральність і дуже рідко — особливий легкий грибний аромат.

Для виробництва ігристого вина ламбруско використовують метод Шарма. Для цього, щоб вино отримало бульбашки, проводять вторинне бродіння у великому резервуарі під тиском. Натомість шампанське проходить вторинне бродіння в пляшках на осаді. Саме через те, що метод Шарма для виготовлення ігристих вин є дешевшим, ціна ламбруско також є нижчою. Проте саме вино має чудовий насичений смак. Деякі виноробні виготовляють ламбруско таким самим способом, як і пèt-nat — тобто, вино закупорюють на етапі первинного бродіння. Ламбруско Пèт-Нат має яскравий і свіжий фруктовий смак, часто з нотками ягід, таких як полуниця, малина чи суниця. Проте в ламбруско пèt-nat може відчуватися легка землистість. Бульбашки м’які і не так інтенсивні, як у вина, яке пройшло вторинне бродіння.

Як подавати ламбруско

Ламбруско найкраще подавати охолодженим до температури 7-15 градусів Цельсія. При такій температурі підсилюється його свіжість і яскраві фруктові та ягідні ноти. Охолоджувати ламбруско найкраще у відерці з льодом.

Це вино може бути використане як аперитив або поєднуватися з різноманітними стравами. Ламбруско відрізняється універсальністю, що дозволяє йому добре доповнювати як ситні, так і легкі страви.

Цікаво, що ламбруско чудово поєднується з гострою і ароматною їжею. Таке вино ідеально підійде до гострого каррі, яке підкреслить фруктові відтінки вина. Також ламбруско чудово пасуватиме з традиційними італійськими ковбасами і сирами, а також з вершковими десертами та фруктами.

Новини Чернігова